Domácí hnojivo na citrusy: Jak vyrobit účinnou výživu pro vaše stromy?
Pěstujete doma citrusy a chcete jim dopřát to nejlepší? Pak zkuste hnojivo z běžně dostupných surovin! Vyrobit si ho zvládnete během chvilky a vašim rostlinám dodá potřebné živiny pro bohatý růst a sladké plody. V tomto článku se dozvíte, jak na to, a také jaké jsou další možnosti hnojení citrusů domácími prostředky.
Výhody domácích hnojiv
Domácí hnojiva jsou skvělou alternativou k hnojivům kupovaným v obchodě.
Jsou levnější, ekologičtější a bezpečnější pro vaše rostliny i pro životní prostředí.
Navíc mohou být vyrobeny z běžně dostupných materiálů, které pravděpodobně máte doma.
Jaké jsou výhody domácích hnojiv?
- Náklady: Domácí hnojiva se vyrábějí z levně dostupných materiálů, jako jsou zbytky jídla, tráva a listy. To znamená, že ušetříte peníze oproti kupovaným hnojivům, která mohou být drahá.
- Ekologie: Domácí hnojiva jsou ekologicky šetrná, protože se vyrábějí z přírodních materiálů. Nepoužívají se žádné chemické látky ani syntetické přísady, které by mohly poškodit životní prostředí.
- Zdraví rostlin: Domácí hnojiva poskytují vašim rostlinám všechny živiny, které potřebují ke zdravému růstu. Jsou jemnější než kupovaná hnojiva, která mohou rostliny spálit, pokud se používají nesprávně.
- Bezpečnost: Domácí hnojiva jsou bezpečná pro lidi i zvířata. Nepoužívají se žádné toxické chemikálie, které by mohly být škodlivé, pokud se dostanou do kontaktu s kůží nebo se spolknou.
Organické hnojivo Frassio
Hledáte šetrný a dostupný způsob, jak hnojit citrusy a podpořit jejich růst a plodnost?
Pak je organické hnojivo Frassio ideální volbou pro vás!
Toto organické hmyzí hnojivo je nabité živinami, které vaše borůvky potřebují k růstu silných a zdravých rostlin a k produkci bohaté úrody lahodných plodů.
Jaké jsou výhody?
Prozkoumejte Organické Hmyzí Hnojivo FRASSiO
Nejlepší domácí hnojivo na citrusy
Citrusy, jako jsou citrony, pomeranče a limetky, jsou oblíbené pokojové rostliny, které pro svůj růst a prosperitu vyžadují specifické živiny.
I když si můžete v obchodě zakoupit hnojivo určené pro citrusy, existuje mnoho účinných a cenově dostupných domácích hnojiv, které si můžete vyrobit sami.
1) Kompostový čaj
Kompostový čaj je bohatý na živiny a prospěšné mikroorganismy, které podporují zdravý růst citrusů.
Ingredience:
- 1 hrst kompostu
- 10 litrů vody
Postup:
- Kompost vložte do plátěného sáčku a zavěste ho do kbelíku s vodou.
- Nechte louhovat 24 hodin.
- Před použitím čaj zřeďte vodou v poměru 1:10.
2) Banánová slupka
Banánové slupky jsou bohaté na draslík, který je pro citrusy nezbytný.
Ingredience:
- 2-3 banánové slupky
- 1 litr vody
Postup:
- Banánové slupky nakrájejte na malé kousky.
- Vložte je do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
- Nechte louhovat 30 minut.
- Sceďte a nechte vychladnout.
- Před použitím čaj zřeďte vodou v poměru 1:10.
3) Skořápky z vajec
Skořápky z vajec jsou bohaté na vápník, který je důležitý pro silné kořeny a zdravé květy.
Ingredience:
- Skořápky z 2-3 vajec
- 1 litr vody
Postup:
- Skořápky z vajec rozdrťte na prášek.
- Vložte prášek do hrnce s vodou a přiveďte k varu.
- Nechte louhovat 30 minut.
- Sceďte a nechte vychladnout.
- Před použitím čaj zřeďte vodou v poměru 1:10.
Prozkoumejte Organické Hmyzí Hnojivo FRASSiO
Historie citrusů
Citrusy, lahodné a osvěžující plody, které jsou dnes běžnou součástí jídelníčku po celém světě, mají za sebou fascinující a bohatou historii sahající tisíce let do minulosti.
Jejich cesta z jihovýchodní Asie do Evropy a za oceán je příběhem objevování, obchodu a kulturní výměny.
Původ a rané pěstování:
Citrusy pravděpodobně pocházejí z jihovýchodní Asie, kde se pěstovaly již 2 000 let před naším letopočtem.
První zmínky o nich se objevují v čínských textech z 3. století př. n. l., kde se popisují jako "zlaté jablka".
Z Číny se citrusy šířily na západ podél obchodních cest, do Indie a Persie, a v 1. století našeho letopočtu se dostaly do Středomoří.
Příchod do Evropy:
Do Evropy přivezli citrusy Arabové v 10. století. Pěstovali je v Andalusii na Pyrenejském poloostrově a brzy se staly populární pochoutkou mezi elitou.
V 15. století se citrusy rozšířily do celého Středomoří a staly se symbolem luxusu a bohatství.
Objevování a šíření do Ameriky:
S příchodem evropských objevitelů do Ameriky v 15. století se citrusy dostaly i do Nového světa.
Kryštof Kolumbus přivezl semena citronů na ostrov Hispaniola v roce 1493 a brzy se citrusy pěstovaly v celém Karibiku a Střední Americe.
Do Severní Ameriky se citrusy dostaly v 17. století a staly se důležitou součástí tamní kuchyně a zemědělství.
Využití citrusů:
Citrusy se po staletí používají nejen jako potrava, ale i pro své léčivé a aromatické vlastnosti.
Šťáva z citrusů se používala k léčbě kurdějí, citronová kůra se používala jako koření a éterické oleje z citrusů se používaly v parfumerii a medicíně.
Pěstování citrusů
Pěstování citrusů v domácích podmínkách může být obohacující a zábavnou zkušeností, která vám přinese lahodné plody a zkrášlí váš domov.
I když citrusy pocházejí z teplých klimatických oblastí, s trochou péče a znalostí je možné je pěstovat i v našich podmínkách.
Základní podmínky:
- Světlo: Citrusy vyžadují dostatek slunečního světla, ideálně 6-8 hodin denně. Umístěte je na nejvíce osvětlené místo ve vašem domě, například na jižní okno.
- Teplota: Citrusy preferují teplé počasí s ideální teplotou mezi 18 a 24 °C. V zimě by teplota neměla klesnout pod 10 °C.
- Vlhkost: Citrusy mají rády vlhký vzduch, proto je vhodné v zimě, kdy je vzduch suchý.
- Zálivka: Citrusy zalévejte pravidelně, ale nepřehánějte to. Půda by měla být mezi zálivkami mírně vlhká, ale ne mokrá. V létě zalévejte častěji, v zimě zálivku omezte.
- Hnojení: Během vegetačního období (jaro a léto) hnojte citrusy hnojivem určeným pro citrusy. Dodržujte pokyny na etiketě hnojiva.
Pěstování ze semen:
Citrusy lze pěstovat ze semen, ale tento proces je zdlouhavý a může trvat několik let, než rostlina začne plodit.
Semena vysejte do vlhké zeminy a umístěte na teplé a světlé místo. Pravidelně zalévejte a udržujte půdu vlhkou.
Zalévání citrusů
Zalévání citrusů je důležitou součástí péče o ně, ale může být obtížné najít tu správnou rovnováhu.
Citrusy nemají rády přemokření, ale zároveň potřebují dostatek vody, aby jejich kořeny prosperovaly.
Zde je několik tipů, jak zalévat citrusy:
Jak často zalévat?
- V létě: Zalévejte citrusy 1-2krát týdně, v závislosti na teplotě a vlhkosti vzduchu. Půda by měla mezi zálivkami mírně vyschnout.
- V zimě: Zalévejte citrusy méně často, 1krát za 7-10 dní. Půda by měla před další zálivkou proschnout do hloubky 2-3 cm.
Jak zalévat?
- Důkladně zalévejte: Při zalévání citrusů zalévejte pomalu a důkladně, dokud voda neprotéká drenážními otvory na dně květináče.
- Nepřehánějte to: Nepřelévejte citrusy, protože to může vést k hnilobě kořenů.
- Vhodná voda: Používejte dešťovou vodu, odstátou vodu nebo vodu pokojové teploty.
- Vlhkost vzduchu: V zimě, kdy je vzduch suchý, zvyšte vlhkost vzduchu kolem citrusů rosením listů nebo umístěním květináče na podmisku s keramzitem a vodou.
Prozkoumejte Organické Hmyzí Hnojivo FRASSiO
Škůdci a nemoci citrusu
Citrusy, ačkoliv jsou krásné a plodné, se bohužel neobejdou bez nepříjemných škůdců a chorob, které jim dokáží dát zabrat.
Pojďme se seznámit s některými z nejčastějších a dozvíme se, jak proti nim bojovat.
Škůdci:
- Mšice: sají mízu z listů a mladých výhonků. Oslabují rostlinu a způsobují deformace listů.
- Svilušky: živí se mízou a způsobuje žloutnutí a opadávání listů. Na listech a stoncích zanechávají jemná pavučinová vlákna.
- Vlnaté vši: sají mízu a oslabují rostlinu. Vylučují lepkavou medovnici, na které se množí houby.
- Štítenky: sají mízu a způsobují žloutnutí a opadávání listů. Na listech a stoncích zanechávají štítky.
Boj proti škůdcům:
- Prevence: Pravidelně kontrolujte listy a stonky rostliny, zda nesete známky napadení škůdci. Udržujte rostlinu v čistotě a odstraňujte napadené části.
- Mechanická ochrana: Opláchněte rostlinu silným proudem vody, abyste smyli škůdce. Použijte žluté lepové pasti k monitorování a odchytu létajících škůdců.
- Ekologické insekticidy: V případě silného napadení použijte ekologické insekticidy na bázi rostlinných olejů.
- Užitečný hmyz: Podporujte výskyt přirozených nepřátel škůdců, jako jsou slunéčka sedmitečná nebo zlatoočky.
Nemoci:
- Houbové choroby: Mezi nejčastější houbové choroby citrusů patří hnědá skvrnitost listů, antraknóza a hniloba kořenů. Příznaky zahrnují skvrny na listech, hnědnutí a opadávání plodů a hniloby kořenů.
- Virové choroby: Virové choroby citrusů, jako je tristeza a citrusová mozaika, se projevují žloutnutím a deformacemi listů, slabým růstem a neplodností.
Boj proti chorobám:
- Prevence: Udržujte rostlinu v suchu a dobře větraném prostředí. Používejte sterilní nástroje při práci s rostlinou. Vyhýbejte se nadměrnému hnojení a zálivce.
- Fungicidy: V případě silného napadení použijte fungicidy na bázi mědi nebo síry.
- Odstranění napadených částí: Musíte odstranit všechny napadené listy, plody a větvičky.
Jak správně hnojit citrusy?
Citrusy, i když odolné, se bohužel neobejdou bez zranění a nemocí.
Včasná a správná péče o poškozené rostliny je klíčová pro jejich uzdravení a návrat k prosperitě.
Základní kroky:
- Identifikace poškození: Pečlivě prohlédněte rostlinu a určete typ poškození, ať už se jedná o mechanické rány, napadení škůdci, choroby, nebo hniloby.
- Ošetření rán: Mechanické rány a řezy ošetřete fungicidním přípravkem, abyste zabránili infekcím. Použijte kvalitní štěpící vosk k utěsnění větších ran a zabránění vysychání.
- Odstranění napadených částí: V případě napadení škůdci nebo chorobami odstraňte a zlikvidujte všechny napadené listy, větvičky a plody. Zamezte tak šíření nákazy.
- Zlepšení podmínek: Zajistěte rostlině optimální podmínky pro růst a regeneraci. To zahrnuje dostatek světla, vlhkosti vzduchu a vhodné hnojení.
- Trpělivost: Hojení citrusů může trvat několik týdnů i měsíců. Buďte trpěliví a dopřejte rostlině čas na zotavení.
Prevence:
- Pravidelně kontrolujte rostliny a včas odstraňujte poškozené či napadené části.
- Zajistěte citrusům optimální podmínky na pěstování, které minimalizují riziko chorob a napadení škůdci.
- Používejte sterilní nástroje při práci s rostlinami, abyste zabránili šíření infekcí.
- Posilujte imunitu rostlin hnojením s obsahem mikroprvků.
Co potřebují citrusy?
Citrusy, ať už pěstujete citrony, pomeranče, limetky nebo mandarinky, vyžadují pro svůj růst a prosperitu specifické podmínky.
Zde je shrnutí nejdůležitějších faktorů:
1) Světlo
Citrusy jsou světlomilné rostliny a vyžadují alespoň 6 hodin přímého slunečního světla denně. Ideální umístění je na jižní straně domu nebo na terase s dostatkem slunečního záření.
2) Teplota
Citrusy preferují teplé klima s průměrnou teplotou mezi 18 a 24 °C. Nesnáší mráz, proto je nutné je v chladnějších oblastech pěstovat v květináčích a přezimovat je v interiéru v chladnější, světlé místnosti.
3) Vlhkost vzduchu
Citrusy ocení vlhký vzduch, ideálně s vlhkostí okolo 50 %. V suchém prostředí je vhodné rostliny rosit nebo umístit na podmisku s keramzitem a vodou.
4) Zálivka
Citrusy je nutné zalévat pravidelně, ale s mírou. Půda by měla mezi zálivkami mírně proschnout. V létě zalévejte 1-2krát týdně, v zimě méně často. Důležité je zabránit přemokření, které může vést k hnilobě kořenů.
5) Hnojení
Během vegetačního období (od jara do podzimu) hnojte citrusy hnojivem určeným pro citrusové rostliny. Hnojivo aplikujte podle návodu na obalu.
6) Substrát
Citrusy vyžadují propustný substrát s dobrou drenáží. Vhodná je směs kompostu, rašeliny a písku.
7) Přesazování
Mladé citrusy je nutné přesazovat každý rok, starší rostliny stačí přesazovat jednou za 2-3 roky. Vždy používejte květináč o něco větší než ten předchozí.
8) Ořez
Pravidelný ořez citrusů pomáhá udržovat jejich tvar a podporuje růst. Ořezávejte suché, poškozené nebo nevhodně rostoucí větve.
Prozkoumejte Organické Hmyzí Hnojivo FRASSiO
Roubování citrusů
Roubování citrusů je fascinující technika, která umožňuje spojit dvě různé rostliny do jediné. Vzniká tak unikátní ovocný strom s vlastnostmi obou rodičovských rostlin. Tato metoda je v pěstování citrusů hojně využívána a otevírá cestu k pěstování rozmanitých odrůd a kultivarů.
Proč roubovat citrusy?
Existuje hned několik důvodů, proč se roubování citrusů těší velké oblibě:
- Možnost pěstovat více odrůd na jednom stromě: Na podnož (základní rostlinu) lze naroubovat rouby (řízky) z různých odrůd citrusů. To umožňuje pěstovat na jednom stromě pomeranče, citrony, limetky, mandarinky a další citrusové plody.
- Zvýšení odolnosti: Podnož může roubu dodávat odolnost vůči chorobám, škůdcům, suchu či mrazu. To je obzvlášť důležité v oblastech s náročnějšími klimatickými podmínkami.
- Zrychlení plodnosti: Roubované citrusy obvykle plodí dříve než rostliny pěstované ze semen.
- Zlepšení kvality plodů: Roubováním lze ovlivnit vlastnosti plodů, jako je jejich velikost, chuť, barva a obsah šťávy.
Základní principy roubování:
Roubování citrusů zahrnuje spojení dvou částí rostliny: podnože a roubu. Podnož je obvykle semenáč citrusu, který má silný kořenový systém a je odolný vůči nepříznivým podmínkám. Roub je částí rostliny s požadovanými vlastnostmi, například s chutnými plody.
Existuje mnoho technik roubování citrusů, ale mezi nejběžnější patří:
- Roubování štěpem: Tato technika se používá pro roubování mladých větví. Na podnoži i roubu se vyříznou šikmé řezy, které se do sebe zasunou a pevně svážou.
- Roubování do boku: Tato technika se používá pro roubování na starší větve. V podnoži se vyřízne otvor a do něj se zasune roub s šikmým řezem.
- Roubování okénkem: Tato technika se používá pro roubování na silnější větve. V podnoži i roubu se vyříznou malé obdélníkové otvory, do kterých se navzájem zasunou kůra a dřeň.
Mrazuvzdorné citrusy
Citrusy, ačkoliv pocházejí z teplých oblastí, se stávají stále populárnějšími i v chladnějších regionech.
Díky šlechtění a objevování odolných odrůd si tak i pěstitelé v oblastech s mrazivými zimami mohou užívat krásu a chuť citrusových plodů.
Co dělá citrusy mrazuvzdornými?
Mrazuvzdornost citrusů závisí na několika faktorech:
- Druh citrusu: Pomeranče a mandarinky jsou obecně mrazuvzdornější než citrony a limetky.
- Odrůda: Existuje mnoho mrazuvzdorných odrůd citrusů, které jsou vyšlechtěny tak, aby odolávaly nízkým teplotám.
- Podnož: Podnož, na kterou je citrus naroubován, může ovlivnit jeho mrazuvzdornost. Některé podnože jsou odolnější vůči mrazu než jiné.
- Pěstování: Vhodná péče o citrusy, včetně ochrany před mrazem, je nezbytná pro jejich prosperitu i v chladnějších oblastech.
Populární mrazuvzdorné citrusy:
- Poncirus trifoliata: Trifoliátový pomeranč je nejodolnější ze všech citrusů a vydrží teploty až do -29 °C. Plody nejsou jedlé, ale rostlina se pěstuje jako podnož pro roubování jiných citrusů.
- Citrus ichangensis: Ichanský pomeranč je mrazuvzdorný do -18 °C a plodí malé, sladké a aromatické plody.
- Citrus junos: Juzu je mrazuvzdorný do -15 °C a plodí malé, kyselé plody, které se používají v japonské kuchyni.
- Citrus x tangelo 'Minneola': Minneola tangelo je mrazuvzdorný do -12 °C a plodí velké, sladké a šťavnaté plody, které jsou křížencem pomeranče a mandarinky.
- Citrus reticulata 'Satsuma': Satsuma mandarinka je mrazuvzdorná do -9 °C a plodí velké, sladké a bezsemenné plody.
Botanický popis a charakteristika
- Rod: Citrus
- Čeleď: Rutaceae
- Původ: Asie
- Důležité druhy: Pomeranč, citron, limetka, mandarinka, grapefruit
- Použití: Plody, šťáva, kůra, éterické oleje
Botanický popis:
Citrusy jsou rod rostlin z čeledi Rutaceae, která zahrnuje také bylinky a koření, jako je rozmarýn a tymián.
Jsou to keře nebo malé stromy s lesklými, zelenými listy a aromatickými bílými květy.
Plody citrusů jsou bobule s tlustou kůrou, která se skládá z flaveda (vnější barevné vrstvy) a albeda (bílé dužiny).
Dužina plodu je rozdělena na segmenty, které obsahují šťavnaté měchýřky s tekutinou.
Důležité druhy citrusů:
- Pomeranč: Nejčastěji pěstovaný druh citrusů, pomeranče jsou známé pro svou sladkou, šťavnatou dužinu a oranžovou kůru. Používají se čerstvé, v džusech, marmeládách a dalších potravinách.
- Citron: Citrony jsou kyselé citrusy s žlutou kůrou a šťavnatou dužinou. Používají se čerstvé, v džusech, limonádách a dalších potravinách. Kůra citronu se používá také v kulinářství a pečení.
- Limetka: Limetky jsou malé, zelené citrusy s kyselou chutí. Používají se čerstvé, v džusech, koktejlech a dalších potravinách. Kůra limetky se používá také v kulinářství a pečení.
- Mandarinka: Mandarinky jsou malé, oranžové citrusy s tenkou kůrou a sladkou dužinou. Jí se čerstvé a konzervované.
- Grapefruit: Grapefruity jsou velké, žluté nebo červené citrusy s tlustou kůrou a kyselou, hořkou dužinou. Jí se čerstvé, v džusech a marmeládách.
Prozkoumejte Organické Hmyzí Hnojivo FRASSiO
Nejčastější otázky
Čím hnojit citrusy?
Citrusy hnojte speciálním hnojivem pro citrusy, které obsahuje dusík, fosfor, draslík a mikroprvky (např. železo, hořčík).
Kdy stříhat citrusy?
Citrusy stříhejte na jaře, před začátkem vegetačního období, kdy teploty dosáhnou stabilně 10-15°C.
Jak pěstovat citrusy v květináči?
Citrusy v květináči potřebují dobře propustný substrát, dostatek světla, pravidelnou zálivku a hnojení. Umístěte je na slunné místo, chráněné před větrem.
Jak namíchat substrát na citrusy?
Smíchejte 1 díl zahradní půdy, 1 díl kompostu a 1 díl písku nebo perlitu pro zajištění dobré drenáže.
Na čem roste citron?
Citron roste na citronovníku, což je stálezelený strom nebo keř, který se přirozeně vyskytuje v subtropických a tropických oblastech.
Jak a na co naroubovat citron?
Citron naroubujte na podnož, která je odolná a kompatibilní, například na Poncirus trifoliata nebo na hořký pomeranč. Roubování se provádí nejčastěji metodou T-rubu nebo zaštěpováním.
Související články:
- Které domácí hnojiva na muškáty jsou nejlepší?
- 5 tipů na nejlepší domácí hnojiva na maliny
- Které domácí hnojivo na česnek je nejlepší?
- Nejlepší domácí hnojiva na hortenzie
Jaké produkty nabízíme?
Zdroje článku:
Homemade Fertilisers for Garden Trees - Designer Trees Australia [online]. [cit. 29. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.designertrees.com.au/homemade-fertilisers-for-garden-trees/
Easy Lemon Tree Fertilizer for Healthy Growth - Utopia [online]. [cit. 29. 05. 2024]. Dostupné z: https://utopia.org/guide/easy-lemon-tree-fertilizer-for-healthy-growth/
When + How to Feed Citrus ⋆ Edible Backyard [online]. [cit. 29. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ediblebackyard.co.nz/how-to-feed-citrus/
How to Make Organic Citrus Fertilizer | ehow [online]. [cit. 29. 05. 2024]. Dostupné z: https://www.ehow.com/how_5003134_make-organic-citrus-fertilizer.html